Udarbejdet af:

Svimmelhed

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Mange taler om svimmelhed, hvis de føler usikkerhed, når de går, føler de skal besvime eller hvis det kører rundt, når de rejser sig hurtig - men det er ikke rigtig svimmelhed.

Ægte svimmelhed er en følelse af bevægelse. Man kan føle at tingene bevæger sig rundt (gyratorisk) – som lige efter at man har drejet hurtigt rundt og rundt på en karrusel. Eller man kan føle at tingene vugger op og ned (nautisk) – som når man står på et skib. Kvalme følger ofte med svimmelheden.

Svimmelhed er meget almindelig og hyppigheden tiltager med alderen. Hver tredje person over 65 år oplever anfald af svimmelhed.

Svimmelhed kan skyldes sygdomme i øret, men kan også have andre årsager, som f.eks. højt blodtryk. Åreforkalkning og blodprop i hjernen, kan føre til svimmelhed. Den svimmelhed man oplever ved sygdomme i øret er gyratorisk – det vil sige at tingene drejer rundt. Ved sygdomme i øret vil der samtidig med svimmelheden ofte være øresusen eller nedsat hørelse.

De hyppigste sygdomme i øret, der giver anledning til svimmelhed og hørenedsættelse er akustikus neurinom og Menières sygdom.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du bliver svimmel, bør du holde dig i ro inden døre. Det er uhensigtsmæssigt at køre bil, da du risikerer at skade dig selv eller andre. Drik rigelig væske. Har du megen kvalme eller kaster op, kan du med fordel købe medicin mod søsyge i håndkøb.

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Hvis du samtidig med svimmelheden oplever nedsat kraft eller besvær med at kontrollere dine ben eller arme, skal du kontakte din læge med det samme. Hvis din svimmelhed varer længere end et døgn, bør du kontakte din læge.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Hvis du oplever anfald af svimmelhed, øresusen og nedsat hørelse bør du kontakte en ørelæge.